Framgrävda tegelstenskonstruktioner.
Foto
Upphov: Okänd. Stockholms medeltidsmuseum

1600-talskök vid Slussen

Platsen vi idag kallar Slussen har en lång historia. Slussen förbinder Åsön, det medeltida namnet på Södermalm, med Gamla stan där Stockholm växte fram under 1200-talet. Hit har man under hundratals år färdats med häst, båt och släde.

Sedan 2013 har arkeologer grävt vid Slussen på grund av omfattande ombyggnationer av platsen. På Södermalmstorg, i ett schakt bredvid Stadsmuseet, hittade arkeologerna ett kök med två ugnar och kalkstensgolv tillhörande ett hus som daterades till 1600-talet.

Inuti huset hittades olika föremål som gjorde det möjligt att datera huset. Fyra av dessa var mynt varav tre stycken hittades på köksgolvet och präglades åren 1633-34. Under golvet till huset hade man lagt ett grundläggningsmynt präglat år 1601 för att ge huset lycka.

Inuti ugnarna hittades bland annat en trefot på vilken man ställt ett matlagningskärl när man lagat mat samt massor av äggskal från höna och gås. Det hittades också ben från fisk, nöt och gris. Många läckra måltider har säkert lagats i köket.

Huset revs efter ca fyrtio år i samband med gaturegleringen av Södermalm i början av 1640-talet.

Fotograf och upphov:  Sten-Åke Sändh

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad