Omslagsbild Smaka på historien
Litteraturtips

Smaka på historien : människor och måltider ur det förflutna / Katarina Schoerner Carr

Vad åt stockholmarna på 1500-, 1600- och 1700-talen? Det går att läsa om i den här boken som både innehåller texter om mat och måltider samt en mängd olika recept. Följ till exempel med till Karin Månsdotters och Erik XIV:s bröllopsbord på 1500-talet, gå ombord på regalskeppet Vasa år 1628 för att smaka på skeppsmaten eller studera menyn på en stockholmskrog på 1700-talet.

Boken innehåller många bilder, främst nytagna foton på olika maträtter. Den avslutas med en litteraturförteckning uppdelad på kapitel och ett receptregister. 245 sidor.

Innehåll
Förord
Att smaka på historien
Stockholms slott Tre Kronor
Dragarna och deras brödrakost
Svanen, Gripen, Ulven… den svenska skeppsflottan
Karin Månsdotter, drottning i några veckor
”Härligt laxfiske”
Hertigens taffel
”Salt, strömming, kokemjöl, torr fisk”
”Hennes majestät, vår nådige drottning, mycket längtar efter ostron”
Krogar i Stockholm
Vasa
Pigans stöld
”Lax, torkad i solen… med en sås av olja, ättika och peppar”
”Kaffe är en slags ärter…”
Uppsalastudenternas hushåll
”Gunstiga Läsarinnor”
Staden på landet
”Folket icke gärna ville äta rötterna”
”Ärter är en nyttig och omistandes ting i hushållet”
Ryssarna i Stockholms skärgård
”Marsipaner, konfekt och annat läckeri”
Ulla Winblad
Den ohederlige mjölnaren
”Brödet till knektarnas behov”
Tack
Källor och litteratur
Receptregister

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Kafferost från 1800-talet

Kafferost från 1800-talet