Under en stor del 1900-talet blev nästan 300 000 stockholmsbarn så kallade feriebarn. Det betydde att de fick bo hos en familj på landet på sommarlovet. Orsakerna var flera. Barnen skulle inte behöva vara ensamma och sysslolösa hela sommaren. Att vistas på landet ansågs som mycket bättre än att vara kvar i stan. Den friska luften skulle hjälpa till att hålla barnen friska från till exempel lungsjukdomen tuberkulos. De fick också hjälpa till i arbetet på gården.
Men var verksamheten alltid så bra? Vilket var det egentliga syftet under olika tider? Vem blev feriebarn? Vilka var feriefamiljerna på landet? Och vilka orsaker låg bakom deras beslut? 239 sidor.
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Ljungdahl Zackrisson, Barbro (f. 1960)
Utgivningsår
2012
Utgiven av
Stockholmia
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-7031-262-1
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.