Den 22 maj 1907 hölls ett stort möte på restaurang Runan, som då låg på Brunkebergs torg, angående den svenska utvandringen. Vid mötet stöttes och blöttes orsakerna till den stora emigrationen, och lösningar på problemet föreslogs. Vid mötet bestämdes att föreningen ”Nationalföreningen mot emigrationen” skulle bildas. De 300-400 åhörarna inbjöds att anteckna sig som medlemmar på listorna som gick runt.
Mötet på Rudan hade många deltagare, mest prominenta såsom skeppsredare Dan Broström, statsrådet Gustaf Roos och ett antal personer från riksdagen, samt gods- och fabriksägare som Erik Palmstierna. Men också arbetare — även kvinnor – deltog i massmötet och upphävde sin röst. Sist men inte minst deltog Adrian Molin som kom från unghögern. Han var initiativtagare, höll inledningstalet och kom senare att bli föreningens ledare. Ordförande för mötet var landshövdingen firherre Lagerbring.
Föreningens arbete skulle gå ut på att de missförhållanden som gjorde utvandring lockande skulle åtgärdas. Främst skulle man rikta in sig på tre områden.
- Upplysning – berätta vilka motgångar som mötte utvandrare i det nya landet
- Jordförmedling – bilda egna egnahemsföreningar och hjälpa hugade spekulanter att utnyttja statens egnahemslån
- Återvändare – hjälpa utvandrade svenskar tillbaka till Sverige
Svenska Dagbladet var på plats och du kan läsa referatet från mötet genom klicka på bilden.