Åtta porträttfotografier uppklistrade på kartong, ur polisens spaningsfotografier 1909.
Foto
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Ryska anarkister i Stockholm 1909

I början av 1900-talet befann sig ett 60-tal ryska flyktingar i Stockholm. Bland dessa fanns personer som med våld motsatte sig tsarens styre i Ryssland – de var anarkister. Polisen var rädd för att flyktingarna tillsammans med ”här befintliga anarkistelement ur landets egna befolkning” skulle begå ett attentat mot den ryske tsaren vid dennes besök i Stockholm den 26 och 27 juni 1909. Några dagar före besöket häktades de i förebyggande syfte. Hos polisens kriminalavdelning finns kartonger med fotografier med rubriken ”Anarkister” där några av dessa flyktingar finns med.

En av personerna som finns med bland polisens fotografier här till höger är Paul (Pavel) Feliksoff (Felixoff) Pruss. Paul Pruss bodde en period tillsammans med Hjalmar Wång, och troddes ha inspirerat denne till att under den ryske tsarens besök skjuta en svensk general till döds. Bland Wångs efterlämnade papper fanns ett handskrivet blad med texten: ”Förbannad vare den stund jag föddes! Förbannad vare den dag som idag är! Förbannelse över präster och läsare som håller folket i mörker! Förbannade samhälle! Förbannelse  - - - Förbannelse! Teknar [sic!] Anarkisten Hjalmar Wång”.

En annan avporträtterad person här är Edvard August Ornet. Han var rysk polisagent och hade infiltrerat gruppen med anarkister för att få fram uppgifter om dynamitsmuggling. Samtliga utvisades i mitten av juli 1909.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad