Film & rörlig bild
Upphov: Dahlberg, Erik, Rangstedt, Adolf (1877-1924), Johannesson, Carl (1885-1953). Kungliga biblioteket

Gustav III och Bellman - stum spelfilm från 1908

Filmen Gustaf III och Bellman är en tidig svensk spelfilm. För manus och regi stod Erik Dahlberg.

Filmen gjordes ursprungligen i fyra akter, varav de tre sista finns bevarade. Här kan du läsa en sammanfattning hämtad från programhäftet till filmen. (Uppgifterna är hämtade från Svensk filmdatabas).

Akt 2

Vi ser Ulla Winblad som grälar med ett par gäster i ett fönster utanför Gröna Lund. Ett par män kommer flanerande, dom går in på Gröna Lund genom en portal. Männen kommer in, följda av Ulla som under resten av tablån beskäftigt tar emot beställningar av gästerna och försöker undvika deras mer eller mindre framfusiga tafsande. Fler gäster anländer, slutligen också Bellman. Han hälsas av de övriga och bjuds på öl av Ulla. Plötsligt inträder en maskerad man som försöker dela ut kungafientliga flygblad. Tilltaget ogillas av de närvarande som angriper nykomlingen och sliter av honom masken. Det är Anckarström. Han flyr, varpå samtliga lämnar Gröna Lund.

Akt 3

Tredje akten inleds utanför trappan till Hufvudsta gård, som bevakas av två vakter i uniform. Från kamerans sida kommer en maskerad man i svart slängkappa in i bild, han hejdas av vakterna, ger lösen och släpps in i huset. Identiskt samma procedur upprepas med ytterligare två maskerade män som efter varandra anländer till Hufvudsta. Här följer ett klipp till kulissinteriör från Hufvudsta, där Klas Horn sitter och skriver vid ett bord. Han reser sig och vankar orolig fram och åter, hör någon komma, drar sin värja och öppnar dörren för den första av de maskerade männen. De sätter sig att konspirera. Så anländer nästa maskerade man och slutligen också den tredje, Anckarström. Efter ett upprört meningsutbyte med mycket gestikulerande korsar de fyra männen sina värjor och svär en ed.

Akt 4

Den fjärde avdelningen tilldrar sig i en annan kulissinteriör som föreställer stockholmsoperan. Ett dussintal personer, bland dem Gustaf III, dansar gavott i festkläder. I bakgrunden konspirerar de sammansvurna. Efter dansen konverserar Gustav III med uppvaktningen, även den förbipasserande Bellman får ett vänligt ord. Från fonden kommer en maskerad man och ger konungen ett slag på skuldran bakifrån. När kungen vänder sig om skjuts han i ryggen av en person till vänster i bild. Gustav faller. Uniformerade vakter kommer in genom en dörr i fonden, och maskeradgästerna samlas bakom den skjutne kungen. Bellman kommer fram, knäböjer och deltar i den kollektiva sorgen. Plötsligt reser sig samtliga aktörer och skrattar befriat.


Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad