Styckning på stadens torg, latrinpråmar vid kajerna och råttjakt på bakgårdarna. I KÖTT & BLOD, s. 20-35.
Text

Styckning på stadens torg, latrinpråmar vid kajerna och råttjakt på bakgårdarna. I KÖTT & BLOD, s. 20-35

Slakthusområdet i Johanneshov 100 år
Mat, människor och miljöer i Stockholms historia

Slakthusområdet i Johanneshov har sedan 1912 varit ett centrum för Stockholms köttförsörjning. Jubileumsboken KÖTT & BLOD (2012) är en dokumentation av hur området har utvecklats under hundra år.

KÖTT & BLOD är också en kokbok med moderna recept på klassiska rätter från tio decennier. Från Raggmunk med fläsk till oxkind med surkål.

I det här utdraget kan du läsa om livsmedelshanteringen i Stockholm vid 1800-talets slut och om diskussionerna som ledde fram till beslutet att bygga Slakthusområdet för att få en mer kontrollerad och hygienisk kötthantering.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Husmödrar rekommenderas köpa kött med Slakthusets stämpel

Husmödrar rekommenderas köpa kött med Slakthusets stämpel

Invandrade matinfluenser i KÖTT & BLOD, s 62-65

Invandrade matinfluenser i KÖTT & BLOD, s 62-65

Slakthusets invigning januari 1912. Konung Gustav V, prinsessan Ingeborg, styrelsens ordförande grosshandlare Rosengren, Direktör Sandeborg.

Slakthusets invigning januari 1912. Konung Gustav V, prinsessan Ingeborg, styrelsens ordförande grosshandlare Rosengren, Direktör Sandeborg.

Slakthusområdet under uppbyggnad 1906-1912. Vinterbild över hagar

Slakthusområdet under uppbyggnad 1906-1912. Vinterbild över hagar

Stockholms tidiga mathistoria i KÖTT & BLOD

Stockholms tidiga mathistoria i KÖTT & BLOD

Ur arkiven, rått och oredigerat, i KÖTT & BLOD

Ur arkiven, rått och oredigerat, i KÖTT & BLOD

”Kriget mot råttorna! Nu börjas det!”

”Kriget mot råttorna! Nu börjas det!”