Slakthusområdet i Johanneshov 100 år Mat, människor och miljöer i Stockholms historia
Slakthusområdet i Johanneshov har sedan 1912 varit ett centrum för Stockholms köttförsörjning. Jubileumsboken KÖTT & BLOD (2012) är en dokumentation av hur området har utvecklats under hundra år.
KÖTT & BLOD är också en kokbok med moderna recept på klassiska rätter från tio decennier. Från Raggmunk med fläsk till oxkind med surkål.
I det här utdraget kan du läsa om livsmedelshanteringen i Stockholm vid 1800-talets slut och om diskussionerna som ledde fram till beslutet att bygga Slakthusområdet för att få en mer kontrollerad och hygienisk kötthantering.
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Johnson, Anders, f.1955, Kroon, Eta, Brundin, Anders (f. 1965)
Skapad
2012
Utgiven av
Informationsförlaget
Objekt-ID
Utbildningsförvaltningen
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
CC-BY-NC Du får använda materialet fritt i undervisning och andra icke-kommersiella sammanhang om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). För annan användning kontakta det museum, bibliotek eller arkiv som har originalet i sina samlingar. Mer om Creative Commons licenser