Ur arkiven, rått och oredigerat, i KÖTT & BLOD
Text

Ur arkiven, rått och oredigerat, i KÖTT & BLOD

Slakthusområdet i Johanneshov 100 år
Mat, människor och miljöer i Stockholms historia

Slakthusområdet i Johanneshov har sedan 1912 varit ett centrum för Stockholms köttförsörjning. Jubileumsboken KÖTT & BLOD (2012) är en dokumentation av hur området har utvecklats under hundra år.

KÖTT & BLOD är också en kokbok med moderna recept på klassiska rätter från tio decennier. Från Raggmunk med fläsk till oxkind med surkål.

I utdraget som går att läsa via pdf-länken intill kan du läsa tidningsklipp om förhållandena under perioden före bygget av slakthusområdet och samtida rapporter från 1912 om det nya slakthuset och dess invigning.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Invandrade matinfluenser i KÖTT & BLOD, s 62-65

Invandrade matinfluenser i KÖTT & BLOD, s 62-65

Invigning av Slakthuset 1912. Slakthallen för storboskap dekorerad för invigning

Invigning av Slakthuset 1912. Slakthallen för storboskap dekorerad för invigning

Slakt vid Slakthuset i Johanneshov

Slakt vid Slakthuset i Johanneshov

Slakthusets invigning januari 1912. Konung Gustav V, prinsessan Ingeborg, styrelsens ordförande grosshandlare Rosengren, Direktör Sandeborg.

Slakthusets invigning januari 1912. Konung Gustav V, prinsessan Ingeborg, styrelsens ordförande grosshandlare Rosengren, Direktör Sandeborg.

Stockholms tidiga mathistoria i KÖTT & BLOD

Stockholms tidiga mathistoria i KÖTT & BLOD

Styckning på stadens torg, latrinpråmar vid kajerna och råttjakt på bakgårdarna. I KÖTT & BLOD, s. 20-35

Styckning på stadens torg, latrinpråmar vid kajerna och råttjakt på bakgårdarna. I KÖTT & BLOD, s. 20-35