Stockholms tidiga mathistoria i KÖTT & BLOD
Text
Författare: Johnson, Anders, f.1955, Kroon, Eta, Brundin, Anders (f. 1965). Utbildningsförvaltningen

Stockholms tidiga mathistoria i KÖTT & BLOD

Slakthusområdet i Johanneshov 100 år
Mat, människor och miljöer i Stockholms historia

Slakthusområdet i Johanneshov har sedan 1912 varit ett centrum för Stockholms köttförsörjning. Jubileumsboken KÖTT & BLOD (2012) är en dokumentation av hur området har utvecklats under hundra år.

KÖTT & BLOD är också en kokbok med moderna recept på klassiska rätter från tio decennier. Från Raggmunk med fläsk till oxkind med surkål.

I det här utdraget (s.10-19) kan du läsa om Stockholms mathistoria före den industriella revolutionen. Medeltidens fiskmånglerskor (bilden, ur Olaus Magnus Historia om de Nordiska folken,1555), stormaktstidens offentliga slakthus, frihetstidens modedrycker; kaffe, te, choklad, och 1800-talets företagarkvinnor i livsmedelsbranschen.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad