Stockholms tidiga mathistoria i KÖTT & BLOD
Text

Stockholms tidiga mathistoria i KÖTT & BLOD

Slakthusområdet i Johanneshov 100 år
Mat, människor och miljöer i Stockholms historia

Slakthusområdet i Johanneshov har sedan 1912 varit ett centrum för Stockholms köttförsörjning. Jubileumsboken KÖTT & BLOD (2012) är en dokumentation av hur området har utvecklats under hundra år.

KÖTT & BLOD är också en kokbok med moderna recept på klassiska rätter från tio decennier. Från Raggmunk med fläsk till oxkind med surkål.

I det här utdraget (s.10-19) kan du läsa om Stockholms mathistoria före den industriella revolutionen. Medeltidens fiskmånglerskor (bilden, ur Olaus Magnus Historia om de Nordiska folken,1555), stormaktstidens offentliga slakthus, frihetstidens modedrycker; kaffe, te, choklad, och 1800-talets företagarkvinnor i livsmedelsbranschen.

Så här källhänvisar du till en text

Har du frågor om texten?

Rättigheter

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Invandrade matinfluenser i KÖTT & BLOD, s 62-65

Invandrade matinfluenser i KÖTT & BLOD, s 62-65

Stockholms äldsta historia
Tema

Stockholms äldsta historia

Det har bott människor i Stockholmsområdet i tusentals år, långt innan staden grundades. Under medeltiden blev Stockholm en stad med slott, kyrka, rådhus och stadsmur. Bild: Väders…

Styckning på stadens torg, latrinpråmar vid kajerna och råttjakt på bakgårdarna. I KÖTT & BLOD, s. 20-35

Styckning på stadens torg, latrinpråmar vid kajerna och råttjakt på bakgårdarna. I KÖTT & BLOD, s. 20-35

Ur arkiven, rått och oredigerat, i KÖTT & BLOD

Ur arkiven, rått och oredigerat, i KÖTT & BLOD