Medeltida trebensgryta med hänklar av svartgods
Föremål

Trebensgryta med hänklar

Grytan är tillverkad av svartgods och har använts för matlagning över öppen eld.

Husgeråden var ofta enkla under medeltiden och i köket var trebensgrytor vanliga vid matlagning men de som hade råd kunde använda grytor av metall. En trebensgryta är som det låter, en gryta på tre ben som man kunde ställa direkt över elden. Under 1300-talet var de flesta föremål tillverkade i svartgods just trebensgrytor. Svartgods är keramik som är oglaserad och som bränts i ugnar med lite syre. Detta gör att keramiken får en svartgrå färg.

Grytor av olika slag, att hälla i det man hade till hands i ett kärl, stod ofta på vardagsmenyn under medeltiden förutom gröt eller maträtter beståendes av eller innehållandes bröd.

Krukan är ett jordfynd från utgrävningen på Helgeandsholmen 1978-1980.

Föremålet står utställt på Medeltidsmuseet.

Krukan/grytan är ca 15 cm hög

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

"Riksgropen", utgrävning på Helgeandsholmen 1978-1980

"Riksgropen", utgrävning på Helgeandsholmen 1978-1980

Dryckeskrus

Dryckeskrus

Från Birger Jarl till Gustav Vasa : katalog till Stockholms medeltidsmuseum / Margareta Weidhagen-Hallerdt

Från Birger Jarl till Gustav Vasa : katalog till Stockholms medeltidsmuseum / Margareta Weidhagen-Hallerdt

Grytskaft

Grytskaft

I medeltidens Stockholm / Göran Dahlbäck ; utgiven i samarbete med Stockholms medeltidsmuseum

I medeltidens Stockholm / Göran Dahlbäck ; utgiven i samarbete med Stockholms medeltidsmuseum

Lock av lergods

Lock av lergods

Stockholms medeltidsmuseum / Gudrun Wessnert

Stockholms medeltidsmuseum / Gudrun Wessnert

Trebensgryta

Trebensgryta