Bilden visar en trebensgryta av en mindre rundbukig variant av rödgods med invändig glasyr och dateras till 1300-talets slut.
Trebensgrytor av lergods användes ofta till vardagsmatlagningen och fanns i de flesta kök. En trebensgryta är som det låter, en gryta på tre ben som man kunde placera över elden. De som hade råd kunde använda grytor av metall istället för keramik.
Grytor av olika slag, att hälla i det man hade till hands i ett kärl, stod ofta på vardagsmenyn under medeltiden förutom gröt eller maträtter beståendes av eller innehållandes bröd.
Föremålet står utställt på Medeltidsmuseet.
Om du vill använda föremålsbilden ska du ange var originalföremålet finns och fotograf (om det finns angivet). Om du använder beskrivningen av föremålet som källa ska du skriva ut webblänken och datum. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=30523 Hämtad 2020-02-16
Tillverkare
-
Skapad
-
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stockholms medeltidsmuseum
SSM 70111:12066
Om du har frågor om föremålet ska du kontakta det museum där föremålet finns. Ange länken till föremålets sida i Stockholmskällan så är det lättare för museet att hjälpa dig.