Medeltida trebensgryta till för matlagning
Föremål

Trebensgryta

Bilden visar en trebensgryta av en mindre rundbukig variant av rödgods med invändig glasyr och dateras till 1300-talets slut.

Trebensgrytor av lergods användes ofta till vardagsmatlagningen och fanns i de flesta kök.  En trebensgryta är som det låter, en gryta på tre ben som man kunde placera över elden. De som hade råd kunde använda grytor av metall istället för keramik.

Grytor av olika slag, att hälla i det man hade till hands i ett kärl, stod ofta på vardagsmenyn under medeltiden förutom gröt eller maträtter beståendes av eller innehållandes bröd.

Föremålet står utställt på Medeltidsmuseet. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

"Riksgropen", utgrävning på Helgeandsholmen 1978-1980

"Riksgropen", utgrävning på Helgeandsholmen 1978-1980

Från Birger Jarl till Gustav Vasa : katalog till Stockholms medeltidsmuseum / Margareta Weidhagen-Hallerdt

Från Birger Jarl till Gustav Vasa : katalog till Stockholms medeltidsmuseum / Margareta Weidhagen-Hallerdt

I medeltidens Stockholm / Göran Dahlbäck ; utgiven i samarbete med Stockholms medeltidsmuseum

I medeltidens Stockholm / Göran Dahlbäck ; utgiven i samarbete med Stockholms medeltidsmuseum

Stockholms medeltidsmuseum / Gudrun Wessnert

Stockholms medeltidsmuseum / Gudrun Wessnert