Tryckta ordningsregler för Kungsholms barkrubba
Text
Författare: Kungsholms barnkrubba. Stockholms stadsarkiv

Ordningsregler för Kungsholms barnkrubba 1903-1907

I ordningsreglerna för Kungsholms barnkrubba står det att barnen ska vara tvättade och kammade innan de lämnas in på morgonen, samt att betalning för barnen skulle ske varje kväll när de hämtades.

Kungsholms barnkrubba öppnade 1854 och är äldst av de barnkrubbor som startade i Stockholms församlingar under senare delen av 1800-talet och början av 1900-talet.

Syftet med barnkrubban var att ta hand om barn till fattiga mödrar så att de kunde få tillfälle att arbeta utanför hemmet för att försörja sig och sina barn.

Kungsholms barnkrubba tog från starten emot barn från 0 - 4 år, de yngsta var bara några veckor gamla. Öppettiderna var generösa, på sommaren 6.00 - 21.00 och på vintern 7.30 – 19.00.  

Idén till barnkrubban kom ursprungligen från Paris och verksamheten startades av några medelklasskvinnor från Kungsholmen, som ville ägna sig åt välgörenhet. Förutom att se till att barnen hade någonstans att vara under dagen, handlade det också om att rädda dem från den misär och brutalitet som man menade fanns i de fattiga arbetarhemmen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad