Maja Berghs dagbok under Bondetåget 1914.
Text
Författare: Bergh Holtermann, Maja. Stockholms stadsarkiv

Maja Berghs dagbok under Bondetåget 1914

Maja Bergh var dotter till konstnären Richard Bergh och hans hustru Gerda. Hon föddes i Stockholm 1899. Det här är ett utdrag ur hennes dagbok från tiden för det stora bondetåget 1914. Familjen Bergh bodde då i Storängen i Nacka.

"Hadde lov. For förstås in till stan med Uhrarna [Harriet och Märta Uhr]. Färjan var så full av folk så den höll på att sjunka nästan. I stan var flera gator avstängda för trafik och det flaggade[s] överallt. Det var vådligt vackert. De[t] var så oerhört med folk som stod i kö. Först gick vi fram till nära Grand och så[g] på Blekinge, Halland och Gottland som tåga förbi. Somliga av bönderna var glada, hurrade och svängde mössorna i luften, andra mera högtidliga. De tågade förbi Grand hotell uppför Kungsträdgårdsgatan en bit, vek av Arsenalsgatan över Gustav Adolfstorg och fram till slottet.

De flesta landskapen kom från olika kyrkor fram Arsenalsgatan o.v. När vi på långt avstånd sett fanorna på Norrbro tåga framåt, ty männen kunde man inte se för kön, då sade en obeskrivligt tjock och ståtlig polis till oss att gå till Arsenalsgatan, som vi gjorde. Där klättrade Gunnel och jag upp i ett träd och satt där hela tiden som på den bästa läktare. Alla hurrade och tjöt. Först hurra folket och sen bönderna. Alla bönderna såg så trevliga i [förmodl. menas ”ut”]. Gottland hadde så mycke[t] bönder så jag trodde att det var hela dess befolknin[g]. Men rätt som det var kom Lappland, som är ju största landskapet, med några få stackare i tre rader. De hurrade för dem alldeles förfärligt och vi i trädet också.

Sedan gingo vi ned från trädet och till de andra och gick till Hervor som var med oss. Hon bor på Grevturegatan, mycket trevligt. Vi kokade kaffe och köpte kakor och åt – och hade mycket trevligt. Sedan skiljdes Ulris och vi. Vi gick och handlade på Hamngatan och gick in till Lövgrens. Jag fick sån sött rött skeviot [cheviot]. På Gustav Adolfstorg var massor av människor. Vi gick Vesterlånggatan och träffade massor av bönder.

Så gick vi ner till Kornhamnstorg där vi köpte stiliga fastlagsris. [Teckning av fastlagsris] På tåget var Ulvarna. Det var så fullt med människor på tåget så vi fick stå. Gunnel och jag har beslutat oss för att bli scouter. Åt middag med det samma vi kom hem. På kvällen kom Ulvarna och tant Helena. Vi hade mycket trevligt, sydde och spelade bank. De åto the här. [Inklistrat rött tyg] Mitt nya klädningstyg!"

Du kan läsa de följande dagarna själv i pdf-dokumentet intill. Du kan även öppna dagboken för de här dagarna som en PDF nedan. Titta speciellt på den 10 februari, där har Maja ritat en röd och en blå flagga och skrivit "venster" vid den röda och "höger" vid den blå.

Ett tidigt exempel på ett barn som upptäcker uppdelningen mellan vänster och höger i politiken. Maja Bergh gifte sig senare och fick namnet Maja Bergh Holtermann. Hon var konstnär och dog 1993.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad