Stockholms konserthus, pelare och tak
Stockholms konserthus, 1950 Fotograf: Lennart af Petersens, Stadsmuseet i Stockholm

Tjugotalsklassicism, 1920-1930

Under 1920-talet blev det återigen modernt att bygga hus i klassicistisk stil. Antikens formspråk och dekorationer återkommer, fast i en betydligt stramare tolkning.

Tjugotalsklassicismen var en reaktion på jugendstilen och nationalromantiken, stilar som delvis frångått klassicismens principer. I USA och resten av Europa blev resultatet den stil som kallas art deco som kombinerar det moderna industriella med influenser från klassicismen och det antika Egypten. Den svenska motsvarigheten, tjugotalsklassicismen, var betydligt mer nedtonad och inspirerades av 1700-talets nyklassicism och det tidiga 1800-talets empire-stil. Inom design, inredning och konsthantverk kallas stilen internationellt för Swedish grace.

Vit och grön byggnad, kupol på taket, bro, bilar
Sportpalatset vid S:t Eriksbron byggt 1929-1930 och ritat av arkitekt Jean Sigfrid Adrian. Foto: Josef Oljons, 2025.

Typiskt tjugotalsklassicism

Tjugotalsklassicismens arkitektur kännetecknas av enkelhet och symmetri. Typiskt är putsade släta fasader, gärna i gult, rött eller grönt, med symmetriskt placerade fönster. Fasaderna är ofta utsmyckade med klassicistiska ornament såsom medaljonger, festonger, som ser ut som girlanger, och pelare, dock i betydligt mindre skala än under tidigare stilepoker.

Ett tydligt exempel på tjugotalsklassicism i Stockholm är Konserthuset vid Hötorget som ritades av Ivar Tengbom och stod färdigt 1926.

Stockholms stadsbibliotek, ritat av Gunnar Asplund och färdigt 1928 är ett annat exempel där det även går att se stildrag ur funktionalismen, som slog igenom 1930.

Efter första världskrigets slut rådde bostadsbrist i Stockholm. Byggandet av bostäder hade stannat upp under kriget medan Stockholms invånarantal bara ökade. Samtidigt höjdes röster för högre bostadsstandard för fler. Den enklare, mindre påkostade, arkitekturen gjorde det billigare att bygga.

Det var även under den här perioden som egnahemsrörelsen startade som ett svar på bostadsbristen i staden. Egnahemsrörelsen innebar att Stockholms stad lånade ut pengar till invånare med låg lön för att själva kunna bygga ett hus. Många av dessa hus byggdes från typhus-mallar vilka även de är enkla i sin utformning.

Många bostadsområden i Stockholm byggdes under denna tid och därför är det vanligt med hus i tjugotalsklassicistisk stil i Stockholm. Exempel på bostadsområden med tjugotalsklassicism är Atlasområdet i Vasastaden, Norr Mälarstrand på Kungsholmen och delar av Sofia på östra Södermalm.

Flerbostadhus i flera färger, gata, träd, bilar
Hus vid Vulcanusgatan 11-15 i Atlasområdet. Foto: Josef Oljons, 2025.

Uppdaterad