Dekorativt element
Fredsdagen den 7:e maj 1945. Glada och flaggviftande människor firar freden längs Kommendörsgatan. Foto Aftonbladet Stockholms stadsmuseum

Kriget är slut!

Den 7 maj 1945 var andra världskriget slut. I Stockholm koncentrerades firandet till Kungsgatan där stora folkmassor drog fram till fots, på cykel och i bil. Innehållet i kontorens papperskorgar tömdes som konfetti över huvudstadens paradgata.

Det finns många ögonvittnesskildringar från fredsdagen, av såväl kända som mer okända stockholmare. Astrid Lindgren skrev om freden i sin dagbok, men de här orden kommer från Kjell Hagman som var tonåring 1945:

"Jag gick på STHLMs stads yrkesskola på Polhemsgatan. Vi hade svetsning på skemat den dagen men, när beskedet om vapenstilleståndet kom fick vi ledigt. Jag cyklade hem, bodde på Grevturegatan. På vägen hem via Kungsgatan såg jag att det samlats folk och att det var feststämmning i luften.  Parkerade cykeln hemma och gick tillbaka till Kungsgatan. Papper flög i luften när papperskorgar tömdes genom fönstren.Trängseln tilltog och folk hurrade och skrek. Några gengaslastbilar trängde sig långsamt genom folkhavet. På flaken stod folk med Norska flaggor i händerna. Jag gick gatan upp och ner mellan Stureplan till Sveavägen i några timmar. En upplevelse man inte glömmer."

Kjell Hagman, brev till Stockholms stadsarkiv den 2 maj 2015.

 

Uppdaterad