Ljushållare, eller lampett, som har suttit på en läktabröstning till en av raderna på den gustavianska operan, ofta kallad Gustav III:s opera eller bara Gamla operan. Denna låg vid Gustav Adolfs torg, på samma plats som nuvarande Kungliga operan. Arkitekten var den välkände Carl Fredrik Adelcrantz, som tidigare ritat bland annat Drottningsholms slottsteater. Operan invigdes 1782 och på den hölls, efter franskt mönster, även maskeradbaler. Det var på en sådan bal som Gustav III blev mördad den 16 mars 1792. Den Gustavianska operan revs 1892 för att ge plats åt dagens operahus.
Lampetten är tillverkad av furu och pastellage (en massa bestående av gips, krita, limvatten och linolja). Den förgyllda framsidan är sköldformad med upprullade sidoflikar i ett slags beslagsornamentik. Överst sitter ett rocailleartat stycke helt i pastellage (rocaille var en av rokokons viktigaste ornamentstyper och utmärks av korall- och snäckliknande former).
Inköptes av Stadsmuseet 1936 tillsammans ytterligare två lampetter från operan för det sammanlagda priset av 300 kronor. Säljare var en privatperson från Göteborg.