Tryckt fotografi taget från Strandvägen framför Strandvägen 29 så att hela fasaden mot Strandvägen syns samt en del av fasaden mot Grev Magnigatan. Fotot är tryckt och har beskrivande textrubriker ovanför och under. Pappret är gulnat.
Foto
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Bünsowska huset – stilbildande fasader på Östermalm

Bünsowska husets exteriör blev stilbildande för de exklusiva hyreshus som uppfördes utmed den nya esplanaden Strandvägen på Östermalm. Fasaden ritades av arkitekten Isak Gustaf Clason. När huset stod klart 1888 var det ett av stadens modernaste bostadshus, både när det gäller fasadens formspråk och våningarnas bekvämligheter.

Byggnaden ligger på Strandvägen 29-33 med sidoflyglar mot Grev Magnigatan och Torstenssonsgatan. Huset uppfördes för den välbeställde träpatronen Fredrik Bünsow. Isak Gustaf Clason fick i uppdrag att rita fasaderna efter att ha vunnit en arkitekttävling som anordnades av Bünsow. Byggnaden består av tre hus med sammanhållen fasad mot Strandvägen. Fasaden uppfördes i sten och tegel och med fri fönstersättning, vilket bröt mot samtidens ideal där fasaderna skulle vara putsade och ha symmetriskt placerade fönster. 

Den borgliknande byggnaden uppfördes i fem våningar med hörntorn, burspråk, småtorn och markerat mittparti. Sockeln är byggd i granit , bottenvåningen i kalksten, övriga våningar i tegel med detaljer i kalksten och balkongerna i gjutjärn. Fönsterna har en oregelbunden placering som avspeglar hur rummen är placerade inuti byggnaden. Mittportalen är bland annat utsmyckad med Bünsows familjevapen och två porträttmedaljonger av Fredrik Bünsow och hustrun Allona. 

De pampiga entréerna från Strandvägen var till för lägenhetsinnehavarna och besökare med motsvarande social status. De som arbetade i huset eller kom med bud fick gå till inkörsportarna på Grev Magnigatan eller Torstenssonsgatan. På innergården fanns tjänstefolkets köksingångar och torrdass i latrinlängor. Planeringen av de olika ingångarna avspeglar hur utformningen av de fysiska gatu- och gårdsrummen – de påkostade gatuentréerna, den undanskymda gårdsmiljön och baksidans kökstrappor – användes för att göra skillnad på människor beroende på vilken social klass de tillhörde. 

Vad fanns inuti huset?

Planritningarna till Bünsowska huset ritades av Anders Gustaf Forsberg. Huset innehöll stora paradvåningar på 5-9 rum och kök. Se planerna och läs mer om husets interiör i posten Bünsowska huset – planritningar till paradlägenheter på Strandvägen som finns länkad under ”Mer i Stockholmskällan”. Där finns också länk till en post med ritningar till fasader, sektioner och planer från bygglovsansökan till huset som lämnades in 1886.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad