Fasadritning till den påkostade fasaden mot Strandvägen. Ritningen är i stort format och utförd i tusch på gulnad vaxad linneväv
Ritning
Arkitekt: Forsberg, Anders Gustaf (1844-1920), Clason, Isak Gustaf (1856-1930). Stockholms stadsarkiv

Bünsowska huset – bygglovsritningar från 1886

Det Bünsowska huset ligger vid Strandvägen på Östermalm och uppfördes 1886-1888 på uppdrag av den välbeställde träpatronen Fredrik Bünsow. Ritningarna utfördes av Isak Gustaf Clason (fasader) och Anders Gustaf Forsberg (planer). När huset stod klart 1888 var det ett av stadens modernaste bostadshus, både när det gällde fasadens formspråk och våningarnas bekvämligheter.

Byggnaden bestod av tre hus som fick gemensam fasad mot Strandvägen 29, 31 och 32 och sidoflyglarna mot Grev Magnigatan och Torstenssonsgatan. Isak Gustaf Clason formgav den borgliknande fasaden i material som granit, kalksten och tegel. Clason anpassade också fönsterna till den inre planlösningen, vilket gav fasaden en mer varierad fönstersättning. Exteriören med dess torn, fria fönsterplacering och användningen av ”äkta” fasadmaterial gjorde att arkitekturen bröt mot tidigare stilideal, som förespråkade putsade fasader och symmetriskt placerade fönster. 

Planritningarna gjordes av Anders Gustaf Forsberg. Huset innehöll tjugofem exklusiva bostadslägenheter på 5-9 rum och kök, tambur, serveringsrum, vattenklosett och badrum. De flesta serveringsrummen är utformade som korridorer och fungerar som gräns mellan köksregionens stök och den representativa våningen. I bottenvåningen fanns också en lägenhet med 2 stora rum, tambur och wc samt tre portvaktsbostäder.

Den massiva byggnaden kallades ”Bünsowska palatset” i dåtida dagspress. Exteriörens formgivning liksom standarden var modern och exklusiv. Huset hade nya bekvämligheter som elektrisk belysning, vattentoaletter, badrum med varmt vatten, inmurade kassaskåp och personhissar. Vattentoaletter blev inte vanligt i nybyggnad hus förrän på 1920-talet och badrum först på 1930-talet . Tjänstefolket som arbetade i huset var dock hänvisade till latrinlängor med torrdass på gården. Där låg också en stallbyggnad med kuskrum.

Mer om husets planlösning och fasader

Under ”Mer i Stockholmskällan” finns en post med planritningar som har tryckt beskrivning av de olika rummens funktion, se posten Bünsowska huset – planritningar till paradlägenheter på Strandvägen. Där finns även länk till posten Bünsowska huset – stilbildande fasader på Östermalm som innehåller tryckta bilder på byggnadens exteriör och mer beskrivning av fasaden.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad