Utsnitt ur artikeln med illustrationer över lägenhetsplanerna till tre hustyper
Text
Författare: Geisendorf, Léonie (1914-2016), Geisendorf, Charles-Edouard (1913-1985), Grauers, Åke (1906-1981). Stockholms stadsarkiv

Hyresradhus i Bagarmossen – artiklar ur "Byggmästaren" 1956

Här finns två artiklar om radhusområdet vid Riksrådsvägen i Bagarmossen. Artiklarna publicerades i tidskriften Byggmästaren år 1956, samma år som området stod färdigt. Artikeln ”Radhus i Bagarmossen” innehåller arkitekternas egen beskrivning och planer över hustyperna. Artikeln ”Ett radhusbygge i Bagarmossen” är utförlig, rikt illustrerad och beskriver bebyggelse och stadsplan, genomförande, konstruktion, förvaltning och ekonomi.

Artikeln ”Radhus i Bagarmossen” 

Radhusområdet utmed Riksrådsvägen ritades av arkitektparet Léonie Geisendorf och Charles-Edouard Geisendorf. Området planerades som ett slags experimentbygge och i artikeln förklaras förutsättningarna med arkitekternas egna ord (citat):

”Området har från början avsetts som ett försök till praktisk tillämpning av Radhusutredningens rekommendationer i fråga om stadsplan, hustyper och förvaltningsform. Under arbetsts gång har även byggnads- och arbetstekniska frågor givit anledning till en rad nya lösningar.”

Den statliga radhusutredningen presenterades 1953 och Charles-Edouard Geisendorf hade medverkat i utredningsarbetet. Radhusen utmed Riksrådsvägen uppfördes av Hyreshus i Stockholm AB och arkitekterna argumenterar kring fördelarna med just hyresradhus (citat):

”Om radhuset och närbesläktade hustyper, sedan de nu blivit mer kända, kan tillfredsställa många behov såsom en koncentrerad form av egnahemsbebyggelse med viss kollektiv service, så kan de såsom hyresbostäder i ännu högre grad ge en lösning till aktuella önskemål och därmed fylla en väsentlig lucka i vår bostadsförsörjning. Det återstår emellertid mycket att göra i denna riktning, och det här publicerade radhusområdet vid Riksrådsvägen i Bagarmossen är endast ett steg på denna väg.”

Artikeln ”Ett radhusbygge i Bagarmossen”

Den andra artikeln är skriven av civilingenjören Åke Grauers och arkitekten Charles-Edouard Geisendorf. Åke Grauers var verkställande direktör för Hyreshus i Stockholm AB som uppförde och förvaltade hyreshusen. Artikeln är rik på information och illustrationer. 

Texten presenteras under rubrikerna Byggnadsområdet; Stadsplanen; Terrängens inverkan på husens typ och placering; Lägenhetsplanen; Den konstruktiva utformningen; Värmesystem; Den sanitära utrustningen; Den elektriska installationen; Ventilationen; Lägenhetsutrustningen; Gårdsplanteringen; Lekplatserna; Byggandet; Fastighetsförvaltningen; Skyddrumsfrågan; Kostnaden samt Uthyrningen.

Mer om hyresradhusen i Bagarmossen

Under ”Mer i Stockholmskällan” finns poster med ritningar och beskrivningar av radhusen samt en post med planeringsritning till området.

Tidskriften Byggmästaren heter numera "Arkitektur" och finns på arkitektur.se.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad