I skriften ”Kvinnoarbete och kvinnolycka”, vänder sig lärarinnan Anna Sandström mot författaren Ellen Keys idéer från skriften ”Missbrukad kvinnokraft”.
I ”Missbrukad kvinnokraft” ställde sig Ellen Key kritisk till kvinnorörelsens kamp för kvinnors rätt till yrkesarbete. Hon menade att yrkesarbete var slöseri med kvinnors arbetskraft. Kvinnor gjorde mest nytta i hemmen och med barnen, ansåg Ellen Key.
Ellen Key (1849-1929) kämpade för både kvinnors och barns rättigheter. Hon stod för en så kallad särartsfeminism där män och kvinnor, på grund av biologiska skillnader, ansågs ha olika intressen och skulle verka inom olika sfärer. Ellen Key skrev flera feministiska artiklar och bland de verk som blivit mest kända finns ”Barnets århundrade” och ”Missbrukad kvinnokraft”.
Anna Sandström (1854-1931) var lärarinna och drev en egen skola utifrån nya pedagogiska idéer. Hon var starkt engagerad i kvinnorörelsen, och skrev ett stort antal artiklar i bland annat Fredrika Bremerförbundets tidskrift Dagny. En röd tråd i hennes engagemang var att kvinnor och män skulle ha samma rätt till personlig utveckling utifrån den enskilda individens intressen och förutsättningar. För kvinnor som ville utbilda sig och yrkesarbeta kunde det ge lycka och mening i livet, menade Anna Sandström.