Bilden visar den stora industrihallen med människor framför. Huset är mycket stort och byggt runt en stor kupol. Flera flaggor vajar i vinden. Framför huset är männsikor på väg upp för trappan för att gå in på utställningen. I en liten text står KA Almgren och 1897 års Allmänna konst och industri-utställning i Stockholm Industrihallen.
Föremål
Tillverkare: K. A. Almgren sidenväveri & museum. K A Almgren sidenväveri & museum

Vävd souvenir från Stockholmsutställningen 1897

Souveniren är vävd i siden och visar en landskapsbild som föreställer byggnaden ”Industrihallen” som stod på Djurgården. 


K.A. Almgren sidenväveri var ett av företagen som var med på mässan. Väveriets ägare, grosshandlaren Oscar Mauritz Almgren, var också med och organiserade utställningen. I Almgrens monter vävdes bilderna för hand inför publik. Åskådarna kunde sedan köpa en av bilderna med sig hem.


På K.A. Almgren sidenväveri vävdes avancerade sidentyger med hjälp av jacquardvävstolar. Jacquardvävstolarna styrs av hålkort, och genom hålkorten kontrolleras mönstret i väven. Det är en tidig form av ”dataprogrammering”. Vävstolen var inte helt mekanisk. Väverskan var tvungen att trampa runt vävstolen med muskelkraft.


K.A. Almgren sidenväveri grundades 1833, men flyttade senare till nuvarande lokaler på Södermalm. Under 1870-talet var företaget som störst med 288 anställda och 196 vävstolar i fem olika fastigheter. De anställda hade specifika arbetsuppgifter och arbetade som väverskor, spolerskor, varperskor, franserskor mm.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad