Teckning i fågelperspektiv över byggnader med många fönster och höga skorstenar.
Bildkonst
Konstnär: Adén, F.W.. Stockholms Företagsminnen

Vy över Bolinders fabrik på Kungsholmen

Teckning över Bolinders fabrik vid Klara sjö på Kungsholmen av F.W. Adén från 1909. I teckningens nedre högra hörn står det "Rev. 24/10 1916" Den här bilden är reprofotograferad av Nordiska museet 19880906. I bakgrunden syns Rådhusets torn. Till höger, i Klara sjö, kommer båtar lastade med kol. 

Bolinders Mekaniska Verkstad grundades 1844 av bröderna Jean och Carl Gerhard Bolinder. Bolinders blev snabbt ett av det största verkstadsindustrierna i Sverige och 1873 omvecklades det till ett aktiebolag. Bolinder producerade massor av olika saker i gjutjärn. Allt från gjutjärnsspisar och kaminer till stekpannor, grytor, våffeljärn och köttkvarnar samt ångmaskiner.

1932 delades företaget och motortillverkningen gick samman med Munktells i Eskilstuna. I Kallhäll fortsatte produktionen av bland annat diskmaskiner, emaljerade hushållskärl och chokladknådningsmaskiner. 1956 köptes Bolinders upp av AB Svenska Maskinverken och all verksamhet flyttades till Kallhäll. 23 år senare togs verksamheten över av Götaverken Ångteknik och flyttades till Göteborg.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad