Svart text och bild på vit bakgrund om veckade kaminer.
Text
Upphov: Okänd. Stockholms Företagsminnen

Sida ur katalog om veckade kaminer

Sida ur katalog från Bolinders Mekaniska Verkstad om veckade kaminer 1931. De veckade kaminerna var enligt katalogen synnerligen anpassade för skolor, sjukhus, kommunalhus, trappuppgångar, korridorer m.m. 

Bolinders Mekaniska Verkstad grundades 1844 vid Klara sjö på Kungsholmen av bröderna Jean och Carl Gerhard Bolinder. Bolinders Mekaniska Verkstad blev snabbt ett av det största verkstadsindustrierna i Sverige och 1873 omvecklades det till ett aktiebolag. Bolinder producerade massor av olika saker i gjutjärn. Allt från gjutjärnsspisar och kaminer till stekpannor, grytor, våffeljärn och köttkvarnar samt ångmaskiner. Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet började man också tillverka maskiner för träbearbetning och motorer. 1893 fick man i uppdrag att tillverka den första svenska förbränningsmotorn. 

1932 delades företaget och motortillverkningen gick samman med Munktells i Eskilstuna. I Kallhäll fortsatte produktionen av bland annat diskmaskiner, emaljerade hushållskärl och chokladknådningsmaskiner. 1956 köptes Bolinders upp av AB Svenska Maskinverken och alla verksamhet flyttades till Kallhäll. 23 år senare togs verksamheten över av Götaverken Ångteknik och flyttades till Göteborg.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad