Ett rött tyg med gula och rosa blomstergirlanger runt en oval ram. I ramens mitt visas en färggrann blombukett i många färger som grönt, lila, gult, grönt, rött, violett, rosa mot vit bakgrund.
Föremål
Tillverkare: Horngren, L.G. K A Almgren sidenväveri & museum

Rött möbelsiden från 1860-talet

Ett rött möbeltyg i siden från 1865.

Tyget vävdes av K. A. Almgren sidenväveri för möbler i Bernadottegalleriet på Stockholms slott. Mönstret ritades av Lars Gabriel Horngren, en känd dessinatör, eller mönsterdesginer på 1800-talet. Samma mönstes vävdes även i gräddvitt.
Tyget är broscherat, vilket innebär att vissa färger i mönstret plockas in för hand i väven. I det här fallet är det blommotivet i mitten som är broscherat.
År 1844 blev K. A. Almgren sidenväveri Kunglig hovleverantör och försåg därefter kungafamiljen med sidenprodukter.


K.A. Almgren sidenväveri grundades 1833 på Mosebacke, men flyttade senare till andra lokaler på Södermalm och i Gamla Stan.
Inom företaget vävdes sidentyger för kläder, sjalar, inredning, och band för olika ordenssällskap. Under 1870-talet var verksamheten som 
störst med 196 vävstolar och 288 anställda verksamma i fyra olika fastigheter. Det var i perioder Skandinaviens största kvinnoarbetsplats.
De anställda hade specifika arbetsuppgifter och arbetade som väverskor, vinderskor, varperskor, spolerskor, franserskor mm.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad