Omslagsbild När hjärtat var ungt
Litteraturtips
Författare: Nyblom, Elsa (1890-1956). Stockholms stadsbibliotek

När hjärtat var ungt / Elsa Nyblom

Journalisten och författaren Elsa Nyblom växte upp på Östermalm i ett gammalt hus som kallades Bahian. Byggnaden låg på Grev Turegatan 35-37 och där bodde mest fattigt folk.

I den här boken har Elsa Nyblom blivit, som hon själv uttrycker det, ”lite större”. Hon umgås med ungdomar från andra delar av staden och hon får upp ögonen för de sociala och materiella olikheterna i samhället. Det är med blandade känslor hon lämnar Bahian då byggnaden ska saneras och byggas om. Den materiella misären hade ändå till viss del vägts upp av den självklara gemenskapen.

Men mycket spännande väntar på den unga Elsa. Hon får en roll i en pjäs i ett resande teatersällskap lett av August Strindbergs dotter Greta. Hon får till och med repetera i den berömde författarens bostad i Blå tornet på Drottninggatan:

Vi repeterade i ett stort borgerligt möblerat rum i blått med Strindbergs egna bisarra tavlor på väggarna. Jag minns ett brinnande bål, en fyr och ett upprört hav. August Strindberg hörde ibland på repetitionerna, men han sa aldrig ett ord, varken av beröm eller klander. Någon sällsynt gång medverkade mun och ögon till ett vackert leende. Det var som i antiken, när gudar plötsligt blandade sig med dödliga, men det här var en gud i gungstol. Han sa ingenting, utan skrev omdömen och önskningar på små lappar som han delade ut efter repetitionen. Och de lapparna hade ingen av oss vett att gömma!

När hjärtat var ungt är den andra delen i en självbiografisk serie. Den första heter Strängt personligt och den tredje och avslutande delen Kvinna u. p. a. 356 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad