Omslagsbild Strängt personligt
Litteraturtips
Författare: Nyblom, Elsa (1890-1956). Stockholms stadsbibliotek

Strängt personligt / Elsa Nyblom

Journalisten och författaren Elsa Nyblom växte upp på Östermalm i ett gammalt hus som kallades Bahian. Byggnaden låg på Grev Turegatan 35-37 och där bodde mest fattigt folk. Kvinnorna i huset liknas i boken vid en samling kråkor med sina slitna grå schalar och nötta små skinnmössor… Bakgrundstexten beskriver boken på ett träffande sätt:

Det var tur att ödet lät en person med vakna ögon och skildringsförmåga växa upp i denna underliga miljö. Vid Grevturegatan, fanns nog den originellaste samlingen människor i hela Stockholm.

Hennes skildrings mittpunkt är fattigmanshuset ”Bahian” och dess folk. Hon har kallat den ”en tolvskillingsopera på Östermalm” och säkert är att denna stockholmsskildring från sekelskiftet är enastående i sitt slag, både när det gäller människor och miljö. Man möter vardagens hjältinnor, skörlevande damer, positivspelare, filosofiska skomakare, trasgranna f.d. subretter, busar, helgon, präster, tjuvar och ”grevar” i hög hatt i Bahians korridorer. I det gamla huset levs ett dramatiskt liv som författarinnan återger med färg, humor och stark atmosfär.

Strängt personligt är första delen i en självbiografisk serie. Den följs av När hjärtat var ungt och Kvinna u. p. a. 310 sidor.Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad