Matsedel från Restaurang Rosenbad, 1914
Text
Författare: Restaurang Rosenbad. Kungliga biblioteket

Matsedel från Restaurang Rosenbad

Det här är en matsedel från Restaurang Rosenbads Grillroom från 1914. Den är avsedd för att fylla i olika maträtter beroende på vad som serverades den dag den skulle användas. Man kunde dock alltid beställa diverse kalla rätter, exempelvis smör, ost och inlagd sill.

Restaurang Rosenbad invigdes den 8 februari 1904 och blev snabbt väldigt populär. Restaurangen låg i byggnaden Rosenbad, som ritades av Ferdinand Boberg. Han var en av Sveriges främsta arkitekter och skapade exempelvis även NK-huset, LO-borgen och Värtagasverkets stora gasklockor i Hjorthagen. Boberg låg även bakom Restaurang Rosenbads inredning och emblem.

1912 öppnade den del av restaurangen som kallades för Rosenbads Grillroom i bottenvåningen. Där serverades husmanskost och den besöktes ofta av konstnärer, författare och journalister. Grillen var också platsen för den stora ”gravöl” som anordnades i samband med att restaurangen stängdes dagen före midsommar 1956.

I juli samma år togs byggnaden över av Riksbanken. Sedan 1981 har statsministern och dennes kansli sina kontor i Rosenbad. Det är också här som Sveriges regering sedan dess håller sina sammanträden.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad