Nattur tillverkat av Jean Fredman
Föremål
Tillverkare: Fredman, Jean (1712-1767). Stadsmuseet i Stockholm

Nattur tillverkat av Jean Fredman

Bordsur eller nattur i försilvrad och förgylld mässing. Står på en smal, fyrdelad fot. Krön och understycke utsmyckade med ciselerade drakar. Uret är fjäderdrivet med pendel och hela urtavlan roterar. Det aktuella klockslaget visas under en liten visare fastsatt på krönets mitt. Om man placerar en ljuskälla bakom uret går klockslaget även att utläsa även i mörker, då denna lyser genom de översta siffrorna på urtavlan. Uret är signerat "Jann Fredman STOCKHOLM".

Uret är tillverkat i Stockholm i mitten av 1700-talet av hovurmakaren Jean Fredman. Han föddes som Johan Fredrik Fredman och antogs som urmakarmästare 1736. Han valdes till ålderman inom skrået redan som 29-åring och utnämndes 1745 till hovurmakare. Fredmans liv var dock präglat av privata skandaler. Han förskingrade sin hustrus pengar och efter hennes död försummade han sina poster och förlorade sin verkstad. Han anhöll om avsked som hovurmakare 1758. Fredman slutade sin dagar som alkoholiserad och levde tidvis på Stockholms gator fram till sin död 1767.

För eftervärlden är Fredman mest känd som förebild till Bellmans halvfiktiva figur Fredman, som gav namn till sångsamlingarna Fredmans epistlar och Fredmans sånger.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad