Porträtt av grosshandlare Nils Anders Berg med maka Sofia Petronella Unonius och sönerna Emil och Nils.
Bildkonst
Konstnär: Wallander, Joseph Wilhelm. Stockholms stadsmuseum

Porträtt av grosshandlare Nils Anders Berg med maka Sofia Petronella Unonius och sönerna Emil och Nils.

Porträtt av grosshandlare Nils Anders Berg med maka Sofia Petronella Unonius och sönerna Emil och Nils. Oljemålning på duk av Joseph Willhelm Wallander (1821-1888).

Anders Berg (1797-1887) var en framgångsrik grosshandlare (en person som handlar med varor i stora mängder) som bland annat ägde ett färgeri för tyger på Stora Badstugatan 6 (senare Brännkyrkagatan 6).

Målningen visar en rik familj i Stockholm omkring år 1850. Vi vet mycket om Anders Berg, men nästan ingenting om hans hustru, ändå är det hon som befinner sig i målningens mitt. Det är för att visa att hon var familjens och hemmets centrum. Hennes man, Anders Berg, står lutad över sin familj och det ser nästan ut som om han vakade över dem.

Anders Berg var mycket framgångsrik. Han tjänade pengar på färgeriet och på handel, men han hade också många uppdrag i Stockholms stad och i politiken.

Den yngre av pojkarna, Nils Wilhelm, sitter närmast sin mor och håller henne i handen, medan den äldre brodern Emil Anders befinner sig närmare fadern och utan att vidröra sin mamma. I sin hand håller han boken Lefnadsvishet för det uppväxande slägtet, en samling sedelärande berättelser med illustrationer.. Den elvaåriga Emil har tagit första steget in i vuxenvärlden medan den åttaårige Nils ännu betraktades som ett barn, vilket understryks av den leksakssnurra han håller i handen.

Familjen är ett bra exempel på hur 1800-talets samhälle och handel gjorde det möjligt för icke adliga personer att bygga upp stora förmögenheter.

Inköpt till Stadsmuseet 1947.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad