I denna skrift utvecklar författaren sina tankar om hur fattigvården skulle kunna spara pengar och effektiviseras. Han anser att inget bör skänkas bort gratis till de nödlidande. Alla som på minsta lilla sätt är arbetsföra ska sättas i arbete. Fattighusen i centrum ska säljas och de som bor där ska flyttas till utkanten av staden där det är billigare.
Antalet fattiga som på något sätt behövde hjälp från staden hade ökat explosionsartat under 1700-talet och början av 1800-talet. Anledningen var att många sökte sig från landsbygden i hopp om att hitta sin försörjning i staden. Det som främst sög upp arbetskraft var fabrikerna. Textilmanufakturerna var en bransch som behövde mycket folk. Fabriksarbetare blev därmed en ny yrkesgrupp i 1700- och 1800-talets städer. Men arbetet var hårt och olyckor hände och därför var det många ur denna grupp som blev hjälpberoende.
28 sidor.
Svar på directionens för Gustavs inrättning år 1800 framställda fråga rörande fattig-vården i Stokholm / af Henrik Nicander.
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Nicander, Henrik (1744-1815)
Skapad
1805
Utgiven av
Tryckt hos Joh. Pehr Lindh.
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Uppdaterad