Svartvita fotografier av de tre lärarinnorna vid Katolska pojkskolan.
Foto
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Lärarinnor vid Katolska pojkskolan under sent 1800-tal

I Stockholm hade det funnits en liten katolsk skola ända sedan början av 1800-talet. År 1857 köpte katolska församlingen in en större egendom — Pauliska malmgården — på Södermalm, strax öster om Fatburssjön. Huvudbyggnaden var ett trevånings stenhus med flyglar som byggts 1776. Dessutom ingick en stor trädgård ner mot Fatburssjön, samt låga hus längs med Götgatan 46. Stenhuset och flyglarna finns ännu kvar. Nu är adressen Götgatan 58A.

Här inrättades 1861 en pojkskola och ett skolhem med prästen Johann Georg Huber som rektor. Förhoppningen var att några av eleverna skulle välja att studera till katolska präster. Lektionerna pågick från klockan 10.00-14.00. Som lärare fungerade inte bara präster utan från 1866 även elisabetsystrar, som var utbildade lärare, från nuvarande Polen och Tyskland. Systrarna både bodde och arbetade i byggnaden.

Här ser du tre av elisabetsystrarna som arbetade på skolan från 1870-talet och in på 1900-talet. Från vänster till höger: Celsa Cäecilia Steltzer, Editha Gertrud Schweinoch och Solina Margareta Ziegenfuss.

Du kan läsa lite mer om var och en av dem genom att använda länkarna nedan.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad