Porträtt i svartvitt av syster Editha Gertrud Schweinoch. Hon ser sträng ut och är klädd i svart dräkt, med vit hätta som täcker hela håret. Hättan har krusade kanter och under hakan en stor vit rosett.
Foto
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Syster Editha på Katolska pojkhemmet vid Götgatan 46 (nu 58A)

Det katolska samfundet Sancta Elisabeths systrar grundades i Tyskland 1842. I början avgav systrarna inga löften av något slag och de betraktade sig inte som ”nunnor”. De kallades ”De grå systrarna” och var utbildade i sjukvård och som lärare. Att betjäna sjuka och fattiga i deras hem, oavsett vilken trostillhörighet de hade ingick i deras arbete. Till Stockholm kom ”De grå systrarna” eller ”Elisabetsystrarna” som de också kom att kallas, år 1866. De arbetade främst ambulerande men grundade också ålderdomshem, sjukhem, flickhem samt en pojkskola. Vid sekelskiftet 1900 fanns det ca 60 systrar i Sverige. Idag finns ca 20 systrar kvar.

Editha Gertrud (Agnes) Schweinoch arbetade från 1908 som lärarinna på det katolska skolhemmet för pojkar som låg på Götgatan 46 (nu 58A). Hon kom från Polen som så många andra av elisabetsystrarna. Hon bodde på skolhemmet, i uppgång 7, tillammans med flera av sina kamrater. Hon avled i Sverige 1931. Läs syster Edithas ansökan om uppehållstillstånd här.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad