Porträtt i svartvitt av syster  Solina Margareta Ziegenfuss. Hon har ett runt ansikte och är klädd i svart dräkt, med vit hätta som täcker hela håret. Hättan har krusade kanter och under hakan en stor vit rosett.
Foto

Syster Solina på Katolska pojkhemmet vid Götgatan 46 (nu 58A)

Det katolska samfundet Sancta Elisabeths systrar grundades i Tyskland 1842. I början avgav systrarna inga löften av något slag och de betraktade sig inte som ”nunnor”. De kallades ”De grå systrarna” och var utbildade i sjukvård och som lärare. Att betjäna sjuka och fattiga i deras hem, oavsett vilken trostillhörighet de hade ingick i deras arbete. Till Stockholm kom ”De grå systrarna” eller ”Elisabetsystrarna” som de också kom att kallas, år 1866. De arbetade främst ambulerande men grundade också ålderdomshem, sjukhem, flickhem samt en pojkskola. Vid sekelskiftet 1900 fanns det ca 60 systrar i Sverige. Idag finns ca 20 systrar kvar.

På bilden ser du syster Solina Margaretha Ziegenfuss som kom till Stockholm våren 1872 för att arbeta som sjuksyster. Men hon kom istället att arbeta som tjänstepersonal på den katolska pojkskola – också kallad Katolska uppfostringsanstalten för pojkar – som låg på Götgatan 46 (nu 58A). Som alla av sina arbetskamrater så delade hon rum med andra systrar. Hon avled i Stockholm 1920. Läs syster Solinas ansökan om uppehållstillstånd här.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Lärarinnor vid Katolska pojkskolan under sent 1800-tal

Lärarinnor vid Katolska pojkskolan under sent 1800-tal

Migration
Tema

Migration

Vem får komma in i Sverige och hur har vi sett på invandring till landet genom tiderna? Under perioden 1906-1927 kom oväntat många migranter till Sverige. Här får du möta några av…

Syster Celsa på Katolska pojkhemmet vid Götgatan 46 (nu 58A)

Syster Celsa på Katolska pojkhemmet vid Götgatan 46 (nu 58A)

Syster Editha på Katolska pojkhemmet vid Götgatan 46 (nu 58A)

Syster Editha på Katolska pojkhemmet vid Götgatan 46 (nu 58A)