Porträtt i svartvitt av syster Celsa Cäecilia Stelter. Hon är medelålders, ser lite sliten ut och är klädd i svart dräkt, med vit hätta som täcker hela håret. Hättan har krusade kanter och under hakan en stor vit rosett.
Foto

Syster Celsa på Katolska pojkhemmet vid Götgatan 46 (nu 58A)

Det katolska samfundet Sancta Elisabeths systrar grundades i Tyskland 1842. I början avgav systrarna inga löften av något slag och de betraktade sig inte som ”nunnor”. De kallades ”De grå systrarna” och var utbildade i sjukvård och som lärare. Att betjäna sjuka och fattiga i deras hem, oavsett vilken trostillhörighet de hade ingick i deras arbete. Till Stockholm kom ”De grå systrarna” eller ”Elisabetsystrarna” som de också kom att kallas, år 1866. De arbetade främst ambulerande men grundade också ålderdomshem, sjukhem, flickhem samt en pojkskola. Vid sekelskiftet 1900 fanns det ca 60 systrar i Sverige. Idag finns ca 20 systrar kvar.

Celsa Cäecilia Stelter var en av de lärarinnor som arbetade på Katolska pojkskolan vid Götgatan 46 (nu 58A). Hon kom från nuvarande Polen till Sverige 1876 och bodde hela tiden på skolhemmet på Götgatan där hon delade rum med två kamrater. Möjligen återvände hon med tiden till Polen. Läs syster Celsas ansökan om uppehållstillstånd här.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Lärarinnor vid Katolska pojkskolan under sent 1800-tal

Lärarinnor vid Katolska pojkskolan under sent 1800-tal

Migration
Tema

Migration

Vem får komma in i Sverige och hur har vi sett på invandring till landet genom tiderna? Under perioden 1906-1927 kom oväntat många migranter till Sverige. Här får du möta några av…

Syster Editha på Katolska pojkhemmet vid Götgatan 46 (nu 58A)

Syster Editha på Katolska pojkhemmet vid Götgatan 46 (nu 58A)

Syster Solina på Katolska pojkhemmet vid Götgatan 46 (nu 58A)

Syster Solina på Katolska pojkhemmet vid Götgatan 46 (nu 58A)