Bilden visar ett medeltida ankarslut och liten del av tillhörande ankarjärn.
Ankarjärn, en järnstång, fästes i bjälklaget i ett hus för att stabilisera och hålla ihop konstruktionen. För att fästa järnet förankrades det i sin tur i ett ankarslut som fästes i fasaden. Ankarsluten lämnades ofta synliga i fasaden och fick olika dekorativa uteseenden. Deras utseende har förändrats över tid och man kan därför datera ett hus efter ankarslutens utforming.
Ankarslut utformade som det på bilden var mycket vanliga under medeltiden. Tar man en promenad i Gamla stan kan man stöta på många ankarslut av olika stilar och från olika tidsperioder.
Föremålet står utställt på Medeeltidsmuseet.
Om du vill använda föremålsbilden ska du ange var originalföremålet finns och fotograf (om det finns angivet). Om du använder beskrivningen av föremålet som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/10098 Hämtad 2023-06-12
Tillverkare
-
Skapad
1252 - 1500
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stockholms medeltidsmuseum
SSM 2550
Om du har frågor om föremålet ska du kontakta det museum där föremålet finns. Ange länken till föremålets sida i Stockholmskällan så är det lättare för museet att hjälpa dig.