Läs hela polisrapporten som pdf
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Bonden Ringström smugglar havre - polisrapport 1917

Lantbrukare Ringström skulle köra potatis och rotfrukter till sin svärfars bostad i Stockholm. Dolda under rotfrukterna lade han 360 kg havre som han tänkte sälja på svarta marknaden, till en stockholmsfabrik vars hästar var svältfödda. På grund av missväxt säsongen 1917 hade skörden varit usel och staten krävde att varje bonde skulle deklarera sina skördar. En del av skörden togs i beslag och hö ransonerades.

Men Ringström blev upptäckt. Vid förhör påstod han sig inte ha en aning om att han inte fick sälja havre fritt. Han hade lämnat in en anmälan om självhushåll för att få ett extra stort anslag av foder och menade att han sålde av sin egen personliga behållning.

Tyvärr ljög Ringström. Han hade inte lämnat in någon anmälan om självhushåll. Och han visste att havre på svarta börsen betingade tre gånger så högt pris som myndigheternas maxpris. Ringström beordrades att föra tillbaka spannmålet till sin gård i Fresta. Trots att han inte hunnit sälja havren dömdes han vid den följande rättegången att böta 200 kr därför att han i krigstid inte följt gällande föreskrifter.

Läs hela polisrapporten om Ringström genom att klicka på bilden ovan.

Läs mer om första världskriget här

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad