I den handskrivna protokollboken beskriver fängelsedirektören hur myteriet gick till.
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Myteriet på Centralfängelset på Norrmalm

Den 12 september 1890 började dagen som vanligt på Centralfängelset på Norrmalm. Vid lunchen klagade tvångsarbetsfångarna över att det salta fläsk de serverats var härsket. Personalen fann köttet utan anmärkning och krävde att ordningsreglerna om absolut tystnad skulle följas. Fångarna protesterade. Ordkriget trappades upp alltmer under dagen och när fängelsedirektören beslutade att fångarna inte skulle få använda gården utomhus förrän de lugnat ner sig så gick fångarna i arbetsstrejk. De förde sådant oväsen i sina sovsalar så att boende utanför fängelset tillkallade polis. Dagen efter var fängelseledningen rädda för att fångarna skulle börja förstöra inredningen och tömde därför två av sovsalarna på möbler. När fångarna upptäckte detta bröt helvetet löst. Med sina bara händer slet kvinnorna ner all inredning, inklusive kakelugnarna, och kastade ut allt genom fönstren.

En av deltagarna i upploppet var Signe Wilhelmina Wiberg som du kan läsa mer om i andra poster som du når längst ner på sidan.

Fängelsedirektören beskrev hela upploppet i sin protokollbok som finns bevarad på Stockholms stadsarkiv. Läs hans anteckningar om händelsen här.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad