Litteraturtips
Författare: Holmqvist, Kalle. Stockholms stadsbibliotek

Frans och Lars. Kärlek och klasskamp på 1890-talet. / Kalle Holmqvist

När Frans Albert Pettersson och Lars Konrad Johansson greps på grund av att de haft sex med varandra avslöjade de att de haft en sexuell relation i tio år och att de periodvis varit sammanboende. 

Samkönat sex var förbjudet till och med 1944 och från och med slutet av 1800-talet letade polisen allt mer aktivt efter homosexuella "brottslingar". När den stora antologien Sympatiens hemliga makt. Stockholms homosexuella 1860-1960 sammanställdes dammsögs de rättsliga arkiven efter rättsfall där brottet handlade om homosexualitet. Fallet Frans och Lars var unikt så tillvida att det av handlingarna tydligt framgick att de haft en längre relation.

Författare Kalle Holmqvist har här tagit fasta på detta och grävt fram så mycket som möjligt om människorna Frans Albert Pettersson och Lars Konrad Johansson i arkiven.

Holmqvist väver in historien om Frans och Lars i en större berättelse om arbetarklassens och arbetarrörelsens framväxt i Sverige. Enligt Holmqvist är det ingen slump att det är två personer ur arbetarklassen som så flagrant bryter mot samhällets normer och dessutom inte ber om ursäkt för sig. När de två gardister som upptäckte Frans och Lars mitt i kärleksakten frågade vad de höll på med svarade Lars: "Det angår er inte".

Naturligtvis förekom varaktiga samkönade relationer även förr i tiden men på grund av dåtidens kraftiga tabubeläggande av företeelsen har det hittills visat sig förtvivlat svårt att hitta flera bevarade källor som berättar om saken.

Holmqvist har tidigare bland annat skrivit för den socialistiska tidningen Flamman och Aftonbladets kultursidor. Boken är skriven ur ett uttalat vänsterperspektiv och utmynnar i en hyllning till det som Holmqvist definierar som "arbetarklassen". Här blir Frans och Lars ett par arbetarklassens hjältar och en rad sakpåståenden om arbetarklassens särställning görs som t.ex: "Arbetarklassen är den första klass i historien där det finns utrymme för verkliga skillnader mellan individerna". Vidare hävdas exempelvis att prostitution i grunden är ett överklassproblem och i den mån det förekommit inom arbetarklassen så är det för att denna "dubbelmoral/.../sipprat ned till arbetarklassen".

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad