Medeltida träsked med droppformat skedblad. Fotograferad mot röd bakgrund.
Föremål
Upphov: Okänd. Stockholms medeltidsmuseum

Medeltida träsked

Bilden visar en medeltida träsked.

Skeden var bra att ha när man till exempel åt gryta. Grytor av olika slag, tillagades av det som fanns till hands i keramikkärl, stod ofta på vardagsmenyn under medeltiden förutom olika sorters gröt, välling eller maträtter beståendes av eller innehållandes bröd.

När man skulle på gästtabud tog man med sig sin egen sked och kniv. Skeden var ofta av trä men hade man råd så kunde man kosta på sig en sked av horn eller av någon metall.

Under medeltiden använde man inte gaffel när man åt utan sked och kniv eller så använde man fingararna. Gaffeln introducerades först under renässansen då den användes som fruktgaffel.

Föremålet är ca 10 cm långt och stod tidigare utställd på Medeltidsmuseet.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad