Medeltida metkrok med tafs
Föremål

Metkrok från medeltiden

Metkrok med tafs från medeltiden. Kroken är ca 3 cm lång.

Fisket var under medeltiden en viktig näring för Stockholm, kanske var det även en av förutsättningarna till att staden kunde växa så snabbt. Än idag samlas många fiskare kring Stockholms ström för att försöka hova upp en god fisk till kvällens middag.

Under medeltiden, när Sverige var katolskt, fiskades det flitigt eftersom det var förbjudet att äta kött under fastan. Fastade gjorde man på helgondagar, varje fredag, från Lucia till juldagen och under "långfastan" som varade fyrtio dagar fram till påsk.

Vanlig fastemat kunde vara torkad och insaltad sill, lax, torsk, gädda och braxen. Fisken kunde ätas med godsaker som honung, smör eller sälspäck och så småningom lärde man sig att lägga torkad fisk, ofta torsk från Bergen i Norge, i lut så att den svällde upp. Lutfiskserveras än idag på många julbord.

Metkroken är ett muddringsfynd från Stallkanalen.

Föremålet står utställt på Medeltidsmuseet.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Flöte

Flöte

Från Birger Jarl till Gustav Vasa : katalog till Stockholms medeltidsmuseum / Margareta Weidhagen-Hallerdt

Från Birger Jarl till Gustav Vasa : katalog till Stockholms medeltidsmuseum / Margareta Weidhagen-Hallerdt

I medeltidens Stockholm / Göran Dahlbäck ; utgiven i samarbete med Stockholms medeltidsmuseum

I medeltidens Stockholm / Göran Dahlbäck ; utgiven i samarbete med Stockholms medeltidsmuseum

Ljuster av järn

Ljuster av järn

Nätsänke

Nätsänke

Nätsänken

Nätsänken

Stockholms medeltidsmuseum / Gudrun Wessnert

Stockholms medeltidsmuseum / Gudrun Wessnert

Stockholms tidiga mathistoria i KÖTT & BLOD

Stockholms tidiga mathistoria i KÖTT & BLOD