Metkrok med tafs från medeltiden. Kroken är tillverkad av ca 3 cm lång.
Fisket var under medeltiden en viktig näring för Stockholm, kanske var det även en av förutsättningarna till att staden kunde växa så snabbt. Än idag samlas många fiskare kring Stockholms ström för att försöka hova upp en god fisk till kvällens middag.
Under medeltiden, när Sverige var katolskt, fiskades det flitigt eftersom det var förbjudet att äta kött under fastan. Fastade gjorde man på helgondagar, varje fredag, från Lucia till juldagen och under "långfastan" som varade fyrtio dagar fram till påsk.
Vanlig fastemat kunde vara torkad och insaltad sill, lax, torsk, gädda och braxen. Fisken kunde ätas med godsaker som honung, smör eller sälspäck. Så småningom lärde man sig att lägga torkad fisk, ofta torsk, från Bergen i Norge, i lut så att den svällde upp. Lutfiskserveras än idag på många julbord.
Metkroken hittades vid grävningar i Stallkanalen 1961.
Föremålet var tidigare utställd på Medeltidsmuseet.
För den som vill veta lite mer om utgrävningen, titta efter posten SR 206 i Stadsarkeologiskt register.