Bilden visar ett 5 centimeter långt medeltida flöte av bark för fiskenät.
Ett flöte ska, när man till exempel metar, indikera att man fått napp på kroken genom att flötet åker under vattenytan.
Fiskenäringen har alltid varit viktig för Stockholm med tanke på att staden är belägen på flera öar och omges av fiskerikt vatten. Än idag samlas många fiskare kring Stockholms ström för att försöka hova upp en god fisk till kvällens middag.
Under medeltiden, när Sverige var katolskt, fiskades det flitigt eftersom det var förbjudet att äta kött under fastan. Fastade gjorde man på helgondagar, varje fredag, från Lucia till juldagen och under "långfastan" som varade fyrtio dagar fram till påsk.
Vanlig fastemat kunde vara torkad och insaltat sill, lax, torsk, gädda och braxen. Fisken kunde ätas med godsaker som honung, smör eller sälspäck. Så småningom lärde man sig att lägga torkad fisk, ofta torsk, från Bergen i Norge, i lut så att den svällde upp. Lutfisk serveras än idag på många julbord.
Flötet hittades i kvarteret Skären när fastigheten skulle grundförstärkas 1945.
För den som vill veta lite mer om utgrävningen, titta efter posten SR 462 i Stadsarkeologiskt register.
Flötet var tidigare utställd på Medeltidsmuseet.