Den 12 april 2011 rullades locket med den stora porträttstenen sakta men säkert av Magnus Ladulås gravtumba i Riddarholmskyrkan. Graven innehöll skeletten efter sju vuxna personer som begravts under 12- och 1300-talen.
Efter att skeletten från Magnus Ladulås (Birgersson) grav i Riddarholmskyrkan hade undersökts och analyserats lades de tillbaka i sina kopparskrin. Skrinen specialtillverkades vid en tidigare undersökning1915-16.
Bilden visar hur osteolog Maria Vretemark från Västergötlands museum placerar Magnus Ladulås kranium i skrinet. Osteologi är läran om ben och en ostelog undersöker arkeologiska skelettmaterial, ben från människor och djur.
De första analysresultat som blev klara var C14-dateringar som offentliggjordes i december 2011. De visade på överraskande resultat. Skeletten i graven var från 1400-talet och kunde alltså omöjligen tillhöra Magnus Ladulås och ahns familj.
Om du vill använda fotografiet som källa eller använda det i något annat sammanhang ska du ange all information om fotograf och år som finns tillgänglig. Du ska också alltid ange var originalfotografiet finns. Om du använder beskrivningen av fotografiet som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/4548 Hämtad 2023-06-12.
Fotograf
Wahlsten, Ray
Skapad
28 april 2011
Utgiven av
-
Objekt-ID
Utbildningsförvaltningen
-
Vill du beställa en högupplöst version av fotografiet, har du frågor eller vill du bidra med ytterligare information om det? Då ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek som har fotografiet i sina samlingar. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
CC-BY-NC Du får använda materialet fritt i undervisning och andra icke-kommersiella sammanhang om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). För annan användning kontakta det museum, bibliotek eller arkiv som har originalet i sina samlingar. Mer om Creative Commons licenser