Danviken, kopia av Hofstedts karta 1848
Karta
Upphov: Hofstedt, P. H.. Stadsmuseet i Stockholm

Danviken, kopia av Hofstedts karta 1848

Kartan visar Danvikens hospital 1848 med husen och dess funktioner tydligt utmärkta.

Det här är en kopia av en karta från 1848. Originalet är ritat av H.P. Hofstedt. Kopian finns på Stockholms stadsmuseum medan originalet finns på Danvikshem.

Gustav Vasa bestämde år 1551 att Stockholms hospital, som då låg på Riddarholmen, skulle flyttas utanför staden. Han menade att de sjukas stank, främst de spetälska, spred sig över staden och riskerade att smitta resten av stadens invånare. Borgarna i staden klagade och menade att det blev för dyrt. Gustav Vasa bestämde då att skänka stora gårdar till hospitalet för att betala för byggandet. 

1558 kunde man flytta in. Från början var sjukhuset tänkt att ta hand om de spetälska (lepra), men det var ingen vanlig sjukdom i Sverige, så allt fler andra togs in på hospitalet. Fattiga, gamla, krigsinvalider, föräldralösa barn, folk med könssjukdomare och psykiskt sjuka. 

Åren 1718-1725 byggdes den sjukhusbyggnad som finns kvar idag. 

När man byggde Danvikskanalen 1917-1929 kom mycket av marken att hamna under vatten. Kvar blev bara huvudbyggnaden och det så kallade Danviks dårhus. Istället byggdes Danvikshem 1915 på Finnodaberget och de gamla flyttades dit. 

Danvikens hospital var tidigare ett sjukhus inom Stockholms kommun. Byggnaderna och marken de står på tillhör sedan 1984 Nacka kommun.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad