Vad berättar ljud?
Ljud kan användas som historisk källa. Inspelat tal eller sång är berättelser som säger någonting om den tid då de spelades in.
Vad berättar ljudklippet?
Ljudklippen i Stockholmskällan är väldigt olika sinsemellan, och berättar därmed väldigt olika saker. I Stockholmskällan kan du lyssna på poddradio, musik med Stockholmsanknytning, höra uppläsningar av texter och intervjuer med stockholmare.
En sökning på ”Stockholmslåtar” ger dig visor eller låtar som handlar om Stockholm. Musiken kan fungera som en sorts illustration av staden, och säger ofta något om människorna som texterna handlar om, eller om de som skrivit dem. En del låttexter beskriver sin samtid eller en speciell händelse och fungerar därmed på samma sätt som en dagboksanteckning eller annan form av personlig berättelse om något som har hänt i Stockholm.
I Poddradioavsnitten från Centrum för näringslivshistoria samtalar Margarita Feldman med olika experter om Stockholms företagshistoria. Intervjuer och samtal ligger ofta till grund för skriftliga beskrivningar av händelser och upplevelser, både i böcker och i tidningar. Genom ljudklippen i Stockholmskällan har du möjlighet att själv höra personerna tala, utan att informationen passerat genom en författares eller journalists penna.
Som alltid är det viktigt att vara källkritisk när du använder ljudfiler för att skapa förståelse eller kunskap om någonting. Ljudklippen kan exempelvis ha redigerats och klippts så att berättelsen eller sammanhanget har förändrats.