Teckning på gulnat papper av ett stort hus med torn som reser sig över vattnet.
Perspektivskiss på förslag till nytt rådhus i Stockholm, 1902. Arkitekt: Ragnar Östberg, Stockholms stadsarkiv.

Stadshuset

Här är Stockholms stadshus! Innan det började byggas 1911 fanns det flera olika förslag på hur det nya huset skulle se ut. En del detaljer går att känna igen i huset som står där idag, fast mycket kom att ändras.

Stockholms stadshus byggdes mellan 1911 och 1923. Härifrån styrs Stockholm, här träffas kommunfullmäktige var tredje vecka och här har borgarråden sina kontor. Det här är också platsen för Nobelbanketten den 10 december varje år.

Det gamla rådhuset blev för trångt

I slutet av 1800-talet behövde Stockholms stad ett större rådhus. Rådhuset låg då i Bondeska palatset i Gamla stan. Där hade stadens domstol, rådhusrätten, sina lokaler. Hela den politiska politiska förvaltningen arbetade också där. När kommunen fick fler och fler uppgifter att ta hand om behövdes större lokaler. Politikerna i stadsfullmäktige tyckte också att det var viktigt att Stockholms stad hade egna lokaler för banketter, representation och festligheter.

Arkitekttävling för nytt rådhus 1902

Stadsfullmäktige hade bestämt att den nya byggnaden för rådhusrätten och de politiska förvaltningarna skulle ligga på Kungsholmen. På samma tomt fanns det en ångdriven kvarn som skulle rivas för att ge plats åt Stockholms nya rådhus.

Staden bjöd in arkitekter att tävla om hur huset skulle se ut. Ragnar Östberg ritade det vinnande tävlingsförslaget. Ett högt torn reste sig från ena hörnet av byggnaden, ut mot Riddarfjärden och centrala Stockholm.

På andra plats kom en arkitekt som hette Carl Westman. Båda arkitekterna fick i uppdrag att jobba vidare på sina förslag, i en sorts andra omgång av tävlingen. 

1905 visade Ragnar Östberg upp sitt nya förslag. Han kallade det för "Mälardrott". Drotten var en fornnordisk härskare, så "Mälarens kung" betydde det ungefär.

Det nya huset blev två istället

Här stannade byggplanerna upp. Stadsfullmäktige ändrade sig och bestämde att bygga två olika hus istället, ett för domstolen och ett för politiken. Därför ligger nu Stockholms rådhus där tingsrätten har sina lokaler ett par kvarter bort, på Scheelegatan. Och på Hantverkargatan ligger Stockholms stadshus.

Det färdiga stadshuset ser inte riktigt ut som de första förslagen Ragnar Östberg ritade. Men en del saker är sig ändå ganska lika. Tornets placering till exempel, och den ungefärliga formen på byggnaden.

Uppdaterad