Hedvig "Morsan" Aronsson
Polisfotografi av Hedvig Aronsson 1895. Stockholms stadsarkiv

Hedvig "Morsan" Aronsson var hälare

Våren 1895 spränger polisen i Stockholm en tjuvliga som härjat i Gamla stan. Omkring 40 personer berörs, men kärnan består av tio till femton yngre män. De flesta saknar arbete. I utredningen kommer polisen i kontakt med Hedvig Aronsson. Hon köper stöldgods av ligan och har smeknamnet ”Morsan”.

Hedvig kom till Stockholm från Småland på 1870-talet. Hon har varit gift flera gånger och har barn. Hedvigs kriminella bana startade efter att hon börjat arbeta med sin svägerskas klädmäkleri. Mäkleriet gick dåligt. Snart började Hedvig och svägerskan Emma köpa stöldgods av en tjuvliga. De sålde sedan vidare kläder, skor, husgeråd och verktyg.

När polisen hittar stöldgods i butiken avslöjas allt. Hedvig och Emma säger att de köpt varorna av okända personer. Båda nekar till att de har handlat med stulet gods. Men pojkarna i stöldligan har berättat om häleriet. Hedvig döms till straffarbete i ett år och tre månader, förlust av medborgerligt förtroende i två år och 300 kronor i böter.

Efter avtjänat straff i Stockholms länsfängelse flyttar Hedvig till Grevgatan på Östermalm och tar jobb som piga. 1898 återfår hon sitt medborgerliga förtroende. Hon är då 52 år gammal och utvandrar till Amerika för att återknyta kontakten med ett av sina barn.

Fakta: Häleri:

  • Häleri var mycket vanligt vid denna tid och pantbanker tog ofta in stöldgods. De flesta pantlånare var män, men en tredjedel var ogifta kvinnor eller änkor.
  • Det fanns en lag som sade att allt misstänkt stöldgods skulle rapporteras till polisen. Men det var få av pantlånarna som verkligen gjorde det.
  • När den nya strafflagen infördes 1865 blev det vanligaste straffet för häleri och stöld straffarbete på en korrektionsanstalt. Brottslingen skulle bli en god medborgare genom att begrunda sitt brott och arbeta hårt i fängelset

Utvalt källmaterial om Hedvig "Morsan" Aronsson och stora stöldligan 1895

Uppdaterad