Denna artikel innehåller mycken information om de religiösa institutionerna på 1880-talet. Vi får fakta om stadens församlingar och dess kyrkor. Alla de frireligiösa församlingarna och deras kyrkor, exempelis Evangeliska fosterlandsstiftelsen. En lång historia bakåt har stadens finska och tyska församling. Den katolska och den fransk-reformerta kyrkans historia berättas också. Den judiska församlingen räknar sina anor till slutet av 1700-talet. Det var länge inte tillåtet för judar att bosätta sig var de ville, därför den "sena" etableringen.
55 sidor. Illustrerad.
PS. Det finns många sätt att lära sig språk på; enligt artikeln var det populärt att närvara vid franska reformerta kyrkans gudstjänster, inte så mycket för det religiösa innehållet som för att träna upp franskkunskaperna!
Utdrag ur Lundin, Claës, Nya Stockholm. - 1890. - S. 185-238
I kyrkan och bönesalen / Claës Lundin
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Lundin, Claës (1825-1908)
Skapad
1890
Utgiven av
Geber
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad