Crusenstolpe - brytningsåret 1838 / Åke Abrahamsson
Text

Crusenstolpe - brytningsåret 1838 / Åke Abrahamsson

Magnus Jacob Crusenstolpe var från början mycket vänligt sinnad mot kungen. Men efter att ha varit inblandad i en ekonomisk konkurs och blivit bysatt (satt i häkte) så växte hans bitterhet mot kungen. I sina skrifter skrev han negativa saker om monarken, men eftersom det var förbjudet så var han tvungen att linda in kritiken genom att vara satirisk eller att komma med antydningar. Dessa försiktighetsåtgärder hjälpte inte utan han blev åtalad för majestätsbrott. Han sattes i fängsligt förvar i Södra stadshuset.

Det var oroliga tider; det hade varit missväxt och många hade inte mat för dagen. Hantverkarna inom skråna värnade om sina rättigheter när borgerligheten trängde på och ville ha liberala fri- och rättigheter. Domen mot Magnus Jacob utlöste därför uppror på gatorna. Folkmassor demonstrerade utanför stadshuset och en person sköts ner av polisen. Crusenstolpe blev senare förflyttad till Vaxholm.
5 sidor. Illustrerad.

Utdrag ur Stadsvandringar/ Stockholms stadsmuseum. 18- 1998 - S. 79-83

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Revolutionärer som begår majestätsbrott
Tema

Revolutionärer som begår majestätsbrott

Under lång tid var det förbjudet att kritisera kungafamiljen. Under 1800- och 1900-talet finns det flera exempel på personer och grupper som trotsade lagen på olika sätt.

Teckning af Juni-dagarne i Stockholm och dess närmaste följder år 1838

Teckning af Juni-dagarne i Stockholm och dess närmaste följder år 1838

[Rättegångshandlingar i  tryckfrihetsmålet mot M. J. Crusenstolpe] Underdånig förklaring till Kongl.Maj:t, af Svea hof-rätt, öfver justitiae-ombudsmannens underdåniga anmärknings-memorial i fråga om behandlingen af tryckfrihets-målet rörande assessoren Crusenstolpe

[Rättegångshandlingar i tryckfrihetsmålet mot M. J. Crusenstolpe] Underdånig förklaring till Kongl.Maj:t, af Svea hof-rätt, öfver justitiae-ombudsmannens underdåniga anmärknings-memorial i fråga om behandlingen af tryckfrihets-målet rörande assessoren Crusenstolpe