Text

Skildring af gatuoroligheterna i Stockholm under sommaren 1838.

Magnus Jacob Crusenstolpe var från början mycket vänligt sinnad mot kungen. Men efter att ha varit inblandad i en ekonomisk konkurs och blivit bysatt (satt i häkte) så växte hans bitterhet mot kungen. I sina skrifter skrev han negativa saker om monarken, men eftersom det var förbjudet så var han tvungen att linda in kritiken genom att vara satirisk eller att komma med antydningar. Dessa försiktighetsåtgärder hjälpte inte utan han blev åtalad för majestätsbrott. Han sattes i fängsligt förvar i Södra stadshuset. Här kan du läsa om de oroligheter som blev resultatet av domen mot Crusenstolpe.
16 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Revolutionärer som begår majestätsbrott
Tema

Revolutionärer som begår majestätsbrott

Under lång tid var det förbjudet att kritisera kungafamiljen. Under 1800- och 1900-talet finns det flera exempel på personer och grupper som trotsade lagen på olika sätt.

Sommar
Tema

Sommar

Här hittar du historiska minnen från sommar och sol som historien lämnat kvar till oss. Vill du hitta ännu fler? Använd sökrutan överst på sidan.

Teckning af Juni-dagarne i Stockholm och dess närmaste följder år 1838

Teckning af Juni-dagarne i Stockholm och dess närmaste följder år 1838

Tryckfrihet
Tema

Tryckfrihet

Vad krävs för att vi ska ha demokrati? Om du inte får kritisera de som har makten i landet, då är det svårt att skapa opinion, argumentera för en annan politisk uppfattning eller a…