Skärholmen som ligger söder om Stockholm var länge ett outforskat område för arkeologerna. När det väl börjades göra utgrävningar i området hittades flertalet fynd som satte Vårby på den arkeologiska kartan. I just Vårby hittade man den så kallade Silverskatten som sedan kunde ses på Historiska museet.
På 1940-talet blev både Skärholmen och Vårby aktuella som nya förorter till Stockholm. För att kunna bebygga området behövde man gå igenom och planlägga det. Detta gjordes av Stockholms Stadsmuseum. Två gravfält bevarades – Vårby gravfält, som hade ungefär hundra synliga gravar, och ytterligare ett gravfält, som sågs som ett väldigt typiskt gravfält från den yngre järnåldern i Mälardalen.
Läs mer om och titta på bilderna av fynden som hittades under 1960-talet i Skärholmen och Vårby.
Den här uppsatsen är även utgiven i nr 6 i serien Stockholms stadsmuseums småskrifter. 13 sidor.
Utdrag ur Ferenius, Jonas, Årsberättelser / Museienämnden ; 1967. - 1968. - S. 67-79
Före Skärholmen : en första presentation av traktens historia / Jonas Ferenius
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Ferenius, Jonas (1935-2001)
Skapad
1968
Utgiven av
K.L. Beckmans Boktryckeri
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
-
ÅrskursF-3
-
Uppdaterad